top of page
Search

Paine clasica de casa

  • anadianapaun
  • Jan 19, 2020
  • 5 min read

Updated: Jan 20, 2020


Paine clasica de casa #TheBeautyOfBaking

Gandeste-te la aluat precum la un Bonsai. Aluatul reprezinta arta vie si are nevoie sa fie tratat ca atare!


Inainte sa te ingrijesti de ingrediente, este necesar sa cunosti cateva reguli de aur, esentiale in procesul de creare, dospire si coacere a aluatului de paine:


1. Starea ta de spirit are un efect major asupra procesului de creare si dospire a aluatului. De aceea, alege sa te ocupi de aceasta activitate atunci cand simti ca ai un vibe bun.


2. Este detrimental sa respecti pasii si momentele de plasare a ingredientelor - nu se pun toate la un loc.


3. Tava - recomandat ar fi sa utilizezi o tava de culoare deschisa (alba/gri deschis/yena transparenta).


4. Mainile tale sa fie calde si foarte curate! Daca ai mainile reci, utilizeaza apa calda pentru cateva minute.


5. In timp ce framanti, aluatul nu trebuie sa se atinga de apa. Daca te speli pe maini in acest timp, te vei sterge bine cu un prosop de hartie, astfel incat pe mainile tale sa nu fie nicio picatura de apa ramasa.


6. Bolul in care framanti aluatul sa fie din plastic sau sticla, nu metal! Recomand sa framanti aluatul cu mana.


7. Aluatului nu ii place aerul. Astfel, atat atunci cand facem maiaua, cat si cand lasam aluatul la crescut, vom acoperi bine recipientele cu folie de plastic (prosopul nu asigura la fel de bine cresterea) si le vom aseza la loc cald (atentie - cald, nu fierbinte!).


8. Bucataria sa fie la o temperatura placuta, fara sa lasi larg deschis geamul, in special in perioadele reci. Aluatului nu ii plac curentul sau fluctuatiile de caldura.


9. Aluatul are nevoie de atentie si de pace, astfel incearca sa aloci timp si atentie doar pentru acesta.




Mai jos, regasesti pasii detaliati si poze detaliate:


** Oul se scoate de la frigider pentru a fi utilizat la temperatura camerei.


Pasul 1:

Faina se va cerne de doua ori printr-o sita uscata (nu sari peste aceasta etapa, este esentiala) intr-un bol incapator (care sa cuprinda cel putin dublul cantitatii de faina).

Daca doresti sa adaugi in painea ta seminte, le poti adauga in faina cernuta - se amesteca un pic.


Pasul 2:

Intr-un recipient, se adauga apa calduta, drojdia, zaharul pudra, 2 picaturi din zeama unei lamai si o lingura de faina. Se amesteca foarte bine, fara a ramane cocoloase. Prin acest amestec, cream maiaua. Acoperim imediat recipientul cu folie de plastic pentru a opri circulatia aerului si lasam maiaua sa se dezvolte (5-10 min, va creste in cantitate si va crea bule).

*zaharul este esential in procesul de dezvoltare a drojdiei. Punem zahar pudra deoarece nu este la fel de dulce, neinfluentand gustul final al painii (daca nu ai la indemana zahar pudra, atunci poti pune o lingurita rasa de zahar clasic).

*zeama de lamaie aduce aciditatea, la fel, necesara in procesul de dospire a aluatului.





Pasul 3 (vezi imagine):

In bolul cu faina cernuta si, dupa caz, amestecata cu seminte, vom crea cu mainile un locusor rotund in centrul acesteia, in care vom aseza cu drag continutul oului si uleiul. Astfel, incepem sa amestecam continutul cu degetele, preluand cate un pic din faina de pe marginea locusorului, marindu-l treptat. Cand continutul incepe sa se inchege, adaugam maiaua pregatita (Pasul 2) si amestecam tot aluatul cu rabdare si relaxare.


** Recomadari: nu te grabi in momentul framantarii, nu te gandi la ce rezultat ar trebui sa iasa si nu utiliza forta excesiva. Daca lasi deoparte gandurile si lasi aluatul sa preia acest dans, o sa observi ca singur te va ghida.





Pasul 3 - framantarea:

Vei framanta (amestec, impaturire, amestec, impaturire si tot asa) aluatul pana cand nu mai este faina pe marginea bolului si acesta este prins complet de mana ta ca o minge.





Pasul 4:

Vom scoate aluatul din bol pe un blat tapetat cu un pic de faina. Vei simti bule de aer in aluat, este foarte bine. Daca devine lipicios, mai adauga un pic de faina, nu multa! Vei continua framantarea pana cand mainile iti sunt curate.





Pasul 5 (vezi imagine):

Odata framantat, il modelam cu ambele maini intr-o bila perfecta, tragand usor excesul sub aluat.





Pasul 6:

In bolul in care am inceput framantarea cernem un pic de faina, asezam bila perfecta de aluat si cernem peste aceasta din nou un pic de faina.

Acoperim bine bolul cu folie de plastic si il asezam in loc cald si bland.

Acum, este momentul in care bila noastra magica de aluat va creste. Ii vom da pace pentru 50 - 60 min.





Pasul 7:

Dupa aproximativ o ora, aluatul nostru ar trebui sa fie dublu in masura. Cum testam daca a crescut corect: impingem un deget usor in aluat. Daca aluatul va incerca putin sa revina la forma initiala, dar nu complet, desigur, este ideal. Daca nu revine deloc, inseamna ca a fost lasat prea mult la dospire.





Pasul 8:

Inainte de a scoate aluatul de la dospit, vom porni cuptorul la o temperatura de 200 grade C (foc mic spre mediu). Aluatului ii place sa fie primit intr-un cuptor cat mai fierbinte.


** Daca nu doresti o crusta foarte groasa, atunci aluatul are nevoie de umiditate. In cuptoarele clasice poti introduce la baza acestora o oala cu apa pentru a crea vapori pe parcursul coacerii.


De asemenea, pregatim tava - ii punem o foaie de copt si presaram un pic de faina.


Pasul 9:

Scoatem aluatul cu grija pe blatul presarat cu faina, vom adauga sarea in centrul acestuia si vom continua procesul de framantare incorporand sarea. Continuam procesul de framantare. Atentie, nu aplicam forta! Doar impaturim, apasam cu tact, impaturim si tot asa (ca si cum ai impacheta prosoapele). Va deveni din nou elastic si dens.

Astfel, vom crea din nou bila magica pe care o vom modela in functie de tava aleasa si vom aseza aluatul in aceasta. Vom cresta usor aluatul cu un cutit ascutit, atat pentru efectul vizual, cat si pentru a facilita procesul de coacere.

Vom aseza tava acoperita cu folie de plastic la loc cald (repet, nu fierbinte) pentru inca o runda de crestere (20-30 min).


** Este esential sa oferim aluatului nostru doua ture de dospire!





Pasul 10:

O sa vedem ca aluatul nostru va creste din nou in marime. Astfel, va fi pregatit pentru coacere.

Vom stropi/mangaia un pic aluatul cu apa calduta (crusta painii nu va iesi prea tare).

Vom introduce tava in cuptorul incins.





Atentie:

In timpul primelor 30-40 min nu deschideti cuptorul!! Nu este pandispan, insa nu ii plac fluctuatiile de temperatura, iar la inceputul procesului ce coacere este esential sa respectam regula.

Cuptorul a fost incins la 200 grade C (foc mic spre mediu). Vom lasa aceasta temperatura pentru inceput timp de 12-15 min.

Dupa cele 15 min, vom cobora temperatura la 180 grade C (foc mic) si vom lasa asa pana la final.

Dupa 40 min de la introducerea in cuptor, va puteti bucura deschizand usa la cuptor pentru a ii observa evolutia.


Timpi de coacere:

Daca utilizezi 1 kg de faina, atunci painea este maricica, deci are nevoie estimativ 60 - 90 min (tine de fiecare cuptor in parte). Daca utilizezi 500 g faina, ar fi suficienta o ora. Vei observa, atunci cand este gata, ca va avea o crusta aurie, iar daca iei o furculita si lovesti usor coaja, se va auzi ca este copt inauntru. Daca nu esti sigura/sigur, poti testa clasic prin felierea unui colt.

Daca este prima oara cand faci aluat de paine, recomand sa utilizezi 500 g faina. Astfel, framantarea va fi mai simplu de realizat.


Pasul 11:

Odata coapta, vom scoate painea din tava cu ajutorul foii de copt si o vom aseza culcata (pe o parte - pentru a nu aplica presiune cresterii avute) pe un fund de lemn (lemnul preia din umiditate). Dupa cateva minute, vom elimina foaia de copt, lasand painica pe fundul de lemn. O vom acoperi cu un prosop curat care sa ii asigure o scadere treptata a temperaturii.





Apoi, cu bucurie ne vom degusta rezultatul pe deplin meritat al muncii!


Te felicit deoarece sunt sigura ca vei crea o paine desavarsita si iti doresc experiente inedite de creativitate in bucatarie, cu rezultate care sa te incante atat pe tine, cat si pe cei dragi! 😊




 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

©2020 by The Beauty Of Baking. Proudly created with Wix.com

bottom of page